Hamster i naturen

Litt info om syrisk og kinesisk hamster i naturen så man bedre kan forstå oppførsler og behov for artene i fangenskap. Om du ønsker å lese tilsvarende info for dverghamster artene gå til winterdeserthamstery.com da vi sammarbeider mye for å spre god info om artene vi avler.

Denne artikkelen går over habitater, leveområder, rovdyr, klima og miljø de lever i så man kan lære mer om artene i naturen. Tunneler og diett blir en på en egen side senere.

Kinesisk hamster (Cricetulus griseus)

Kinesisk hamster minner kanskje mer om en mus i utsende med lengre hale, smalere form og at de klatrer mye mer enn de andre hamster artene.

Leveområder: Nord-Kina, Mongolia, Nord-Korea, Russland i nærområdene rund Mongolia og Nord-Korea, Novosibirsk området, Gobi ørkenen.

Habitater: gressmarker, dyrkede marker, skoger, ørken, stepper. De kan bygge reder i vegger og mer oppe i høyden men de graver også gjerne tuneller de bosetter seg i.

Bilder fra leveområdene for å vise variasjonen i terreng og habitat:

Da det ikke er helt sikkert om vi har kinesisk stripe hamster (Cricetulus barabensis) eller kinesisk hamster (Cricetulus griseus) som kjæledyr, kan vi ikke si med sikkerehet at kartet her er helt riktig- men begge artene finnes ca i disse lokasjonene:

Temperatur: 18-24C er det anbefalte for kinesisk hamster, høyere enn 26-27C og man risikerer heteslag noe som kan gi irreversible effekter eller død. Kinesisk hamster foretrekker stabil temperatur og tåler ikke særlig rask temperatur endringer så bra. For lav temperatur kan føre til torpor og for høy heteslag.

Luftfuktighet: kinesisk hamster foretrekker luftfuktighet mellom 45-65%. For de som ikke er godt kjent med luftfuktighet må den ikke være helt stabil hele tiden og kan gå fra 45 til 65 i løpet av en dag til å med så den må ikke være på 45 eller noe annet mellom der hele tiden.

Lystimer: Kinesisk hamster trenger normale sesongbaserte lystimer er viktig for normal døgnrytme hos hamsteren. De skal derfor ikke ha lys på hele døgnet i rommet og lamper i rommet til hamsteren skal ikke brukes på natta.

Rovdyr: Hunder og katter, rev og vil anta grunnet overlapping med habitat områder med de ulike dverghamsterartene at noen av de rovdyrene går for kinesisk hamster også. Som Gobi pit viperen (Glodius intermedius) i Gobi ørken- områdene, hornugle, leoparder, brunbjørn og ørkenrotter.

Forsvar: Vise tenner og dytter vekk – om man ikke hører på det første så biter de!

Syrisk hamster (Mesocricetus auratus)

Syrisk hamster også kjent som gullhamster er den største arten vi har i fangenskap og den mest vanlige.
Leveområder: Syria og Tyrkia. Hovedsaklig nord i Syria og sør i Tyrkia i områder som Aleppo.

Habitater: Sanddyner, temperert gressmarker og gressmarker, buskmarker og til og med i senere tider rundt menneskeskapte områder som åkere hvor de gjerne kan forsyne seg med matvarer som hirse og andre planter og frøplanter som folk i disse områdene har.

Bilder fra leveområdene for å vise variasjonen i terreng og habitat samt kart! Det inkluderes også en youtube link med en spilleliste som viser leveområder som Rodipet har lagt ut: https://www.youtube.com/playlist?list=PL47BF779ECA750AB1

Temperatur: 18-24C er det anbefalte, høyere enn 26-27C og man risikerer heteslag noe som kan gi irreversible effekter eller død. Syrisk hamster foretrekker stabil temperatur og tåler ikke særlig rask temperatur endringer så bra. For kaldt og syrisk hamster går inn i torpor (dvaletilstand) noe som er farlig og heteslag om det blir for varmt.

Luftfuktighet: syrisk hamster foretrekker luftfuktighet mellom 45-60%. For de som ikke er godt kjent med luftfuktighet må den ikke være helt stabil hele tiden og kan gå fra 45 til 60 i løpet av en dag til å med så den må ikke være på 45 eller noe annet mellom der hele tiden.

Lystimer: Syrisk hamster trenger normale sesongbaserte lystimer er viktig for normal døgnrytme hos hamsteren. Man skal ikke ha lys på hele døgnet eller lys gjennom natten.

Rovdyr: Syrisk bor i likedanne habitater som de andre hamsterartene, så mye av rovdyrene er de samme eller underarter. Katter, slanger som Telescopus nigriceps, Typhlopidae, Leptotyphlopidae, Boidae, Colubridae, Psammophiidae, Atractaspididae, Elapidae, and Viperidae , ugler som Otus scops, Otus brucei, Bubo bubo, Asio otus, Asio flammeus, stork og Fjellmink mustela altaica,

Forsvar: Stiller seg opp på to, dytter vekk, viser fremtenner og squeaker før dem bokser med frempotene også biter.

One thought on “Hamster i naturen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP