Levende insekter er en sunn og god snacks og er en del sunnere enn tørket insekter så for de som føler de har lyst å prøve men er usikker på hvor man skal starte så er dette guiden for deg.
Først av alt burde en ting være sagt, dette gjelder insekter som er avlet i fangenskap ikke viltfangede noe man bør unngå å fôre grunnet man vet ikke hva de har levd på og om de er parasittbærere osv så denne listen gjelder insekter i fangenskap og ikke fra hagen eller vinduskarmen.
Her er en liste over trygge insekter å fôre hamster, mus, ørkenrotter og rotter, ikke alle vil like enkelte av typene og ikke alle insektene bør fôres så ofte.
Melorm, Buffaloworm, Zophobas, Sirris, Gresshopper, Dubia kakkerlakk, Hvese kakkerlakker, Rosebillelarver, Voksmøll larver, Bananfluer,
Gutloading
Hva gutloading er og hvordan man gjør det.
Gutloading er å gi insektene mat så de har næring i seg og det er viktig å velge noe som er trygt for gnagere å mate de med ting som agurk og paprika er fint å gi de så insektene ikke dør av dehydrering, mange oppsett av melormer og andre fôrdyr består av bunnstrøet som havregryn og veldig ensidig fôring av det til fôrdyr har vist å ha negative konsekvenser på kalsiumopptaket hos leopard gekkoer så en mer variert tørrmat for fôrdyrene er å anbefale. Man kan istedenfor havregryn kjøre forskjellige frø, nøtter og havregryn gjennom en blender til det er mer pulveraktig å bruke det i bunn eller gi pulvermat til fôrdyr man får kjøpt i dyrebutikken og enkelte fiskeflak kan også funke. På vår og sommer er ugress som løvetannblader en bra matkilde som insektene elsker, melormene her sluker flere blader daglig når de får det, bare sørg for at sånt ugress er gnager trygt og ikke er sprayet med noe da insektene vil få fatale konsekvenser om det har vært sprayet med noe. Gutloading er rett å slett noe man gjør for at insektene skal være næringsrike før man fôrer de til insektspisende dyret og gjør at insektene holder ut lengre istedenfor å dø av dehydrering eller sult.
Livsstadiene til insektene
De forskjellige nevnte insektene har flere livsstadier som er greit å være klar over før man begynner å gå over hold og avl.
Starter med larvene som blir til biller først:
Melorm, selve melormen man er mest kjent med er larvestadiet til melbillen(Tenebrio molitor), man starter som oftest med selve larvestadiet og etter en stund vil de gå over i neste stadie som kalles pupa/puppe og den er i det stadiet i ca en uke før den går ut av “skallet” og blir en hvit/lys brunaktig bille som etter en stund blir mørk brun eller sort. Det er billen som reproduserer og legger egg som igjen klekkes og blir mikroskopiske små melormer.
Buffaloworm/bøffelorm er en melormaktig insekt som er litt mindre igjen og har mykere exoskeleton/hudskjellet som er utsiden av larvene som de skifter ut av når de vokser
Zophobas/Morio er en type larve og bille som er mye større og kraftigere enn melormer igjen, de har samme livsstadier som de andre larvene her med egg, larve, pupa og bille bare vanskeligere å avle på og mye større.
Rosebillelarver har å samme livs-stadie oppsett som de andre bare at de ikke ligner de andre larvene eller billene. Rosebillelarvene ser mye kraftigere og fetere ut og blir en god del større enn melormer og er ca like lange som zophobas bare mye tykkere, billene er veldig fine og kan fly.
Voksmølllarve
Hold av insekter
Så hvordan tar man vare på insektene?
for arter som melorm, dubiakakkerlakker så holder det med en plastboks med en del hull i, med melormer trenger de forsåvidt ikke et lokk en gang da de klarer ikke å klatre plastvegger eller fly ut.
Arter som hvesekakkerlakker, gresshopper, sirriser vil man ha noe annet for da hvesere og gresshopper kan rett å slett klatre på helt glatte vegger av både glass og plast.
Avl av inseker
For å avle melormer putter man dem i en boks med tørr kokosjord i bunnen 1cm dyp og sørger for at de får litt tørr mat og litt fersk/fuktig mat. Her mates ferskt 1 gang i uken da de kan gå en stund uten mye fuktighet. Fjern muggen mat og døde insekter.
Buffalo larver
Dubiakakkerlakker
Plasser å kjøpe levende insekter fra
personlig kjøper jeg fra reptilutstyr og en sjelden gang dyrebutikker.
Skrevet av Inger Marie