Hva er en etisk oppdretter?



Når man går til oppdretter forventer man å få friske dyr der linjene er godt kjent og de kommer fra et godt hold. Det er dessverre ikke alltid slik. Derimot er det ofte enkelte ting som noen oppdrettere har gjort oppigjennom som ikke er greit. På denne siden vil du finne ut hva du bør seetter i en oppdretter og noen røde flagg. Bruk gjerne listen her for å finne ut om du kanskje bør velge en annen oppdretter!

-Kvaliteten på dyrene
Dyrene skal være friske og sunne, uten symptomer på sykdom eller generelle defekter. Om dyret har noe det sliter med skal dette opplyses om og ikke gjemmes på. Har dyret du har overtatt noen som helst traumer? Da skal du vite det FØR du får det i hus.

-Er oppdretteren “ekte”?
Pr dags dato har vi ikke noen forening i Norge som kan verifisere om de som kaller seg oppdrettere avler for å bedre arten. Vi jobber med å få opp noe skikkelig forening, men det tar tid og riktig informasjon må være på plass da så dette tar tid. De fleste oppdretterne i dag er under en av de to svenske foreningene, så de kan sjekkes opp under de.

-Selger de overflødige dyr til dyrebutikk?
Om oppdretteren selger til dyrebutikk bør man være litt obs. De fleste liker å ha stålkontroll på hvor dyrene sine havner, og det har man heller lite kontroll på ved å la et tredjeparti selge dyrene for seg. Da mister man også muligheten for å følge opp de individuelle dyrene og man aner ikke hvor bra eller dårligdet går med hamsterne man har solgt.

-Interesse for hvordan dyrene får det hos deg
De bør spørre om bilder feks av oppsett før du får overta hamsteren, da ethvert individ man gir liv til som oppdretter er ens ansvar frem til at de dør. Ikke mange tenker slik, men det er sånn det er. Ny eier overtar hovedansvaret, men oppdretter bør finne de beste hjemmene og ikke bare selge til førstemann.

-Generell oppførsel
Hvordan oppfører dem seg på hamsterforum, er dem gjestmilde og lar deg hilse på hamsteret før eventuelt kjøp?

-Sjekk stamtavle
På stamtavla kan mye gjemmes på og tulles med. I norsk standard sjekkes ikke stamtavler noen plass. Så selv

-Hamsterhold
Godt hamsterhold er like viktig selv i et oppdrett. Store nok bur, nok og riktig type strø for å grave tuneller i, rett diett fra bunnen av. Riktig levemiljø i det store og det hele. Spørr gjerne om å få se bilder av oppsettene oppdretter har, og om hva slags fôr hamsterne får. Riktig ernæring har mye å si for livskvaliteten og hvordan hamsteren utvikler deg!

Vi mangler forsåvidt forskningsbaserte standarder på hva som er ok av hamsterburstørrelse, fôr og riktig mengde enrichment i Norge. Dette jobbes stadig med!

-Er ærlig
En god oppdretter har ikke noe å gjemme på, og vil være ærlig om noe skulle skje. Ved reservasjon er oppdretter ærlig om noe har skjedd din hamster, evnt kullsøsken.

-Svarer på spørsmål
Ingen spørsmål er for dumme, og hvis du genuint lurer på noe bør oppdretter kunne svare på det, eventuelt finne ut av hvaenn du lurer på.

-Lar kjøpere komme til seg
Om oppdretter er veldig på i alle kommentarfelt og skal ha alle til å kjøpe hamster av seg burde man styre unna. Det er viktig å la andre oppdrettere få selge dyr også, det er ikke om å gjøre å selge dyr først. Alle mennesker har preferanser på art og type, så er viktig at selger lar kjøper få flere muligheter enn bare den ene arten de avler på.

Til syvende og sist…
En god oppdretter eller selger vil være høflig og hjelpsom!

Her er en liste over norske oppdrettere på Syrisk gullhamster.

Skrevet av Mia-Dyveke

TOP