Vi har pratet mye om overvekt hos gnagere her på siden og dette med god grunn. Det er et vanlig problem hos gnagere i Norge på grunn lite riktig informasjon rund ernæring og fôr-rutiner hos gnagerne. Det er også mye diskusjon rundt hva somutgjør et bra oppsatt fôr. Derfor blir det ofte feil og man ender dessverre opp med en feilernært hamster.
Denne siden går mer inn i detalj og viser til forskningsbaserte tester for overvekt og helseproblemene i mus spesielt. Her inkluderer vi det mange kanskje kan synes er litt grafiske bilder. Når det gjelder fedme på hamster og mus legger det seg på de samme plassene, derfor disse inkluderes her. Vi har valgt å legge det til her for å vise hvordan fett påvirker kroppen til disse gnagerne når det er for mye av det, og hvordan det påvirker helsen til gangerne. Alt dette gjelder smågnagere som mus, rotter, ørkenrotter og hamstere. Hos andre arter kan ting funke annerledes. Om du ikke tåler å se bilder av innvoller ville jeg sett etter advarselen som er markert litt lengre ned her for når du da bør stoppe.
Hvorfor er overvekt så farlig og hva gjør det med kroppen?
Kort forklart korter det ned levetiden og kvaliteten på livet til gnageren det gjelder.
Sykdommer og helseproblemene som følger overvekt og sykelig overvektige dyr er lang, som viser hvordan levealderen på dyret kan bli kortere.
Diabetes (katarakt følger gjerne med) er vell den mest kjente sykdommen fedme kan gi, men det er mange flere problemer som fort kan bli fatalt for den lille om de blir for fete.
Her er noen eksempler:
Glukose intolleranse, anstrengelse av hjertet og lungene som kan føre til luftveis problemer ( gjerne tungpustet) og i værstefall hjertestopp, anstrengelse og skader på ledd og bein, fettoppbygging på og rundt indre organer (noen organer kan dobbles og tre-dobbles i størrelse), stress og angst, depresjon, svekket immunforsvar, pelsmangel på magen og områder som skrapes mye borti bakken, bakterie og skitt oppbygging spesielt nedentil som kan bli ille- derav også midd, problemer med lever og nyrer, hjerneskader (forskere er usikker på hvordan men ja om de går lenge nok med overvekt forårsaket av diett kan de bli hjerneskadet!)
Alt dette er årsaken til at vi preiker så mye om overvekt og har egne fôr-mikser spesifikt for individer som sliter med overvekt og trenger mindre fett i dietten. Jeg er blitt lei av å se overvektige dyr i Norges gnagermiljø og at folk ikke ser ut til å ta problemet seriøst enkelte ganger så derfor har jeg samlet så mye info som mulig om temaet.
Hva kan man gjøre for å forebygge overvekt?
En artsspesifikk diett og ikke overflødig mengder med fettholdig og usunne snacks eller store mengder ferskmat ofte/hver dag. Mange av butikk-fôrene som selges for gnagere er en av de mest vanlige overvektsårsaken vi ser da fôrene er dårlig oppbygd og feilbalanserte.
Hva gjør man når man allerede har overvektige gnagere?
En ting mange kanskje anbefaler og man leser ofte er å kutte ned mengden mat og det er feil, hvertfall med tørrfôret. Man bør se over hva det er man faktisk fôrer gnagerne med, er det artsspesifikt fôr med stor naturlig variasjon eller er det mer generelt for flere arter og lite til ingen variasjon av ingredienser og/eller ingen naturlige ingredienser? Er det siste der så bør man få tak i artsspesifikt fôr for arten og kutte ut snacks og mengden ferskmat, man skal ikke gi store mengder ferskmat hver dag og bitene man gir bør være på størrelse med øret på gnageren av variable grønnsaker med lave verdier av fett og fruktsukker og ikke en spiseskje verdt av babygrøt.
Gule/røde mus
Gule mus er genetisk utsatte for å være overvektige og som blir stor uten særlig god grunn for dette, de er veldig utsatte for alle helseproblemene rundt overvekt av denne grunn men også mer utsatt for kreft. De kan havne oppimot 70g og har veldig forkortet liv der de gjerne ikke blir mer enn halvår gammel. De kan å se ut til å bli eldre kjappere og har svekket immunforsvar.
Her er et utsnitt fra en artikkel på temaet og hvordan dietten er med på å påvirke avkommet.
Genet agouti, som er med på å bestemme pelsfarge hos mus, er et mye brukt eksempel på hvordan miljøpåvirkning og epigenetikk bestemmer hvilke gener som er aktive hos genetisk like individer. En kjent studie viste at agouti-hunmus med genvarianten for gul pelsfarge som får vanlig musefôr, får gule, fete musunger. Agouti-hunmus som får et spesialfôr rikt på blant annet B-vitaminer får slanke, brune museunger. Mus som har genvarianten som gir gul pelsfarge skrudd på, har óg tendens til å utvikle kreft og diabetes. Forklaringen på hvorfor museunger med samme genvariant ser så forskjellige ut er epigenetiske «merkelapper» (DNA-metylering) som bestemmer om genet skal være aktivt eller ikke.
https://www.bioteknologiradet.no/temaer/epigenetikk/
Dette er en mus som er en fin kroppsvekt og har en fin kroppsform, hun er ikke for tykk og ikke for tynn.
Mus
Mus generelt ved feil diett med for mye fett er også lett utsatt for å bli fete og overvektige.
Ørkenrotter
Ørkenrotter er veldig utsatte for å bli overvektige så det er viktig med et bra fôr som tar hensyn til det. Man burde også være forsiktig med å gi mye fettholdige snacks som solsikkefrø og store porsjoner ferskmat.
Dverghamstere
Dverghamstere, spesielt hybrid dverghamstere er veldig utsatte for overvekt grunnet at de er en hybrid av 2 arter og genetikken som er i dem, samt utvalget av fôr på markedet som har dårlig effekt på dem og gjør dem overvektige, så et artsspesifikt fôr er nødvendig.
Disse er de mest utsatte for å bli fete men alle gnagere kan bli fete ved feil diett.
Så hva kan man gjøre om man ser noen med fete gnagere?
Si ifra på en pen og forsiktig måte at dyrene er overvektige og spørre om de allerede jobber med det og gi tips
Her er interessant info om mikrober og vekt hos museflokker og hvordan det påvirker vekten ved forskjellige dietter.
DELE MIKROBER. Tarmfloraen beveger seg gjerne mellom mus som bor sammen. Mikrober fra tykke dyr overføres ikke til slanke dyr, mens mikrober fra slanke mus sin tarmflora gjerne overføres til andre slanke mus i flokken og holder dem slanke. Et høyt fettholdig fôr derimot, blokkerer denne overføringen av slank-positive mikrobene mellom dyrene og dens beskyttende effekter.
Apropos mikro-organismer!
Ved overvekt kan man utvikle noe som heter leverkreft!
Bakteriene i tarmen styres av dietten, så ved feil diett i forhold til hva tarmsystemet er laget for, og har behov for så skjer ubalanse. Ved denne ubalansen i tarmene forandres bakteriene som er tilstede, og de bakteriene som trives ved den ubalansen produserer enzymer* som forskere linker til leverkreft.
Derfor har overvektige gnagere så stor sjanse for å få leverkreft- fordi de er ikke overvektige uten å ha ubalanse i tarmsystemet sine bakteriekulturer.
Der kan man da komme inn på andre studier som at flokk dyr kan føre gode bakterier over til de fetere i flokken men ikke motsatt der de fete gnagerene fører de dårlige over hos de normalvektige så lenge de tynne har god balanse.
Er derfor overvektig gnager over tid er nesten garantert leverkreft, fordi de enzymene vil være tilstede så jo lengre de går overvektig jo mer skade gjør enzymene.
*Enzymer er proteiner som virker som katalysatorer. Katalysatorer er stoffer som får kjemiske reaksjoner til å gå raskere uten selv å bli brukt opp i reaksjonen. I fordøyelsen hjelper enzymer å bryte ned maten vi spiser til mindre partikler.
———Det er her jeg ville stoppet om du er sensitiv til åpne/døde mus og innvoller!——–
Det er ikke nødvendigvis blodig eller blod som vises men det er innvoller og enkelte/de fleste er nok sensitive på å se sånt og det er forståelig.
Som dere ser på bildet her av en overvektig mus og en normal mus så er leveren til den overvektige musen 3 dobblet i størrelse og omringet av fett som har samlet seg rundt og gjort organet nesten ugjenkjennelig.
Her ser man innsiden på en tynn og en tykk mus, den tykke har mye fett på organene og rundt organene.
Skrevet av Inger Marie Hatmosø
Kilder:
https://www.sciencenews.org/article/gut-infections-keep-mice-lean