Fôrmyter



Det fins mange myter om fôr der ute rundt smågnagere sin diett, og jeg tenkte å gå over og svare på de og rette opp i misinformasjon angående diett. Pluss litt generell info om hvordan man finner ut om et fôr er bra eller ikke.

Jeg hinter til mange farlige og usunne fôr-typer laget for gnagere men ikke mer enn beskrivelse av innhold eller pakning jeg ikke ønsker å bli saksøkt av firma for å ha sagt rett ut at fôret deres feilernærer og i værste fall dreper dyr.

Når det kommer til en bra for mix er det tre ting man ser på;
*garantert analyse(GA) det er da tallene folk flest er opptatt av som protein, fett, fiber og gjerne karbohydrater som står listet i prosent.

Det jeg ser mye av angående hva som er et godt fôr er at folk ser kun på disse tallene, og stopper der og sier maten er god så lenge tallene er innenfor der istedenfor å se videre på de andre faktorene. Variasjon og innhold er like viktig- om ikke enda viktigere- å se etter da det er mange fôr på markedet som kun møter GA tallene men ikke er i nærheten av gode på variasjon eller sunne og naturlige ingredienser.

En god hamster mat inneholder god og rik variasjon av frø, insekter, urter og mer til uten pellets eller eventuelt andre tilsetninger. Dette er for at alle ingredienser har sine næringsstoffer som hamsteren har bruk for og forskjellige ingredienser har forskjellige innhold i varierende grader. Så jo mer variasjon basert på hva de spiser i naturen og som generelt er trygt for hamsterarten jo bedre.

Utenom variasjon er det viktig at ingrediensene faktisk er sunne og bra for hamsteren å spise, med hele ingredienser, frøene inkludert skal da kunne spires og man skal helst ikke inkludere ting med sukker, fargestoffer, frukt, for mye solsikkefrø og lignende.

Over til myter om hamsterdiett, noe som å gjelder andre gnagere som mus!

Pellets er nødvendig!
Mange sier man må gi pellets og man kan ikke ha et godt fôr uten pellets- enten kun det eller iblandet en fôrmiks…

Pellets for gnagere er først og fremst laget for labbdyr, for å unngå unnvikende resultater på det de undersøker. Det er ikke laget for å være varierende for dyret. Fun fact! Gnagere sliper også tennene sine på måten de må åpne frø og nøtter på!

Pellets er hverken nødvendig eller nyttig for og gjør gjerne mer skade enn nytte. Det sies at man skal bruke pellets for det er eneste måten de får all næringen de trenger i seg, men pellets generelt egner seg ikke i det hele tatt og sørger oftest for feilernæring i form av overvekt, undervekt, nyreproblemer, diabetes, og næringsmangler eller for mye av næringsstoffer. Pellets gir heller ikke variasjon, noe som er viktig for dyrets funksjon. De ulike pelletstypene som ikke er laget for labbdyr den dag idag er ofte laget for flere arter på en gang, og inneholder mye usunt og i mange tilfeller unødvendige eller farlige ingredienser.

Jeg har selv mistet en oppdrettshamster til pellets der dødsårsaken var selve pelletsen noe som ble bekreftet av veterinær under obduksjon. Der er også flere andre oppdrettere som har opplevd forstoppelse på egne dyr ved bruk av pellets.

En frømix uten pellets er farlig!
Litt likt første avsnitt, bare at dette er blandinger som har frøkomponenter og pellets i en og samme miksen. Disse er det gjerne store problemer med. De vi har tilgjengelig fra dyrebutikk er rett og slett uegnet med for eksempel tørket løk og tropisk frukt i en – samt solsikkefrø i farlig store mengder, og en som fås kjøpt i dagligvarebutikk som er regnet for kanin, marsvin og hamster… Den egner seg ikke for noen av artene, og for hamster, rotter og mus får de ingen animalske proteiner som de trenger og får dermed ikke bygd opp muskler. De får også dårlig pelskvalitet og mange ernæringsmangler som kan ha store konsekvenser senere i livet og dermed påvirke levetid og livskvalitet.

Mer generelle problemer er at hamsterne/gnagerne plukker ut det de liker og syns smaker best i sånne type “lavkvalitets” pellets fôrblandinger, og utelater da pelletsen eller andre smp ting som kan være viktig å få i seg. Dette skaper problemer siden dyret ikke får i seg næringsstoffene den trenger der de aller fleste da vil være pelletsen.

Samme fôret funker hele livet!
Alt for mange tror og tenker det at et fôr funker hele livet men tingen er behovet for protein synker med tiden og behovet for fiber går opp med alderen, syrisk hamster for eksempel har et proteinbehov på 19-20% i starten av livet men nærmere 18mnd er det behovet nede i 15-16% samt over 2 år kan 14% holde for å unngå nyresvikt. Er også derfor jeg spør etter alder på dyret samt tilpasser individuelt. Ammende hamstere og drektige hamstere har også igjen egne behov samt en hamster som man tar til seg som har gått på feil fôr vil trenge litt extra næring i begynnelsen for å hente seg inn så litt individuell tilpassning trengs også av og til.

Flere arter kan gå på samme fôr?
Av fôrene vi får tak i i matvare og dyrebutikk har jeg sett følgende flere arter i en fôr: kanin, marsvin og hamster. Det er ofte avbildet en europeisk hamster på fremsiden noe vi ikke holder som kjæledyr en gang (Det er en vill art av hamster)! Denne er det utrolig mange problemer med da kaniner og marsvin ikke skal ha sånne blandinger i det hele tatt, da de er planteetere og lever hovedsaklig på høy og grønnsaker. Hamstre er omnivore og lever på frø, insekter, planter og urter.

Det fôret er ikke et egnet fôr for noen av artene det selges for! Fôr for ørkenrotter, hamster og mus i en, disse 3 komboene går ofte igjen og disse er heller ikke egnet å bruke på alle tre artene da ørkenrotter har sitt ernæringsbehov, mus har sitt og hamstere er 5 arter med sine behov så det vil gå hardt utover flere om ikke alle 7 artene da det er enten tilpasset en av dem eller flere på forskjellige deler av fôret som bare lager krøll.

Alltid full matskål!
Mange bruker fremdeles matskål i buret for tørrfôr noe som i seg selv er unødvendig og fratar dem muligheten til å lete etter fôret og eventuelt hamstre det. I naturen bruker dyrene utrolig mye tid på letinga og i fangesnskap er det den enkleste formen for enrichment <3.

Fra noen år tilbake ble det sagt at matskålen skulle være full til enhver tid og ikke få gå tom… Dette vil være med på å la hamsteren få velge ut alt den liker og blir gjerne lat samt kan kjeder seg lett.

Ferskmat må gis daglig!
Ferskmat er noe man har fått drilla inn fra man starter å lese om hamster og er noe nesten alle mener er en nødvendig ting. Om man skal gi daglig ferskt grønt eller annen ferskmat skal dette være på størrelsen med øret til dyret men det å gi daglig er langt ifra nødvendig og kan lede til overvekt om man gir noe i store mengder hver dag eller annenhver dag. hos enkelte arter er å for mye grønnsaker og spesielt frukt feil å gi for ofte da hybrid dverghamster/campbells dverghamter og kinesisk hamster er diabetes utsatte og skal ikke ha unødige karbohydrater/sukker grunnet måten det påvirker dyret når det fordøyes kort forklart. For dvergarter/kinesisk er spirer og enkelte trygge planter og blomster bedre egnet ferskmat enn grønnsaker når man gir ferskmat ofte(liste: ).

Planter som har blitt funnet i matlagrene til ville dverghamstere og kinesisk hamster inkluderer for det meste blomster og gress. En blomst som er populær hos dverghamster er kornblomst, både ferske og tørket. Syrisk hamster kan oftere spise grønnsaker og få litt frukt oftere enn dverghamster. Syrisk hamster lever rundt åkere og enger i Syria og er observert å spise en del melon, hibiskus blomster, agurk, tomat og gress blant annet så det er nå noe som kan være verdt å teste ut! Gressfrø spirer lett og kan settes i en skål i buret for en fin og frisk grønnfarge i boligen dens.

Det selges jo i butikk så da er det bra/bra nok.
Jeg hører ofte i forskjellige dyregrupper og av familie at dyrebutikken hadde ikke solgt det om det var farlig og det selges for dyr eller har bilde av dyret på pakningen så det er godt nok/trygt og sannheten kunne ikke vært så mye værre enn den er men dyrebutikker er grossister og der for å selge produkter, de selger produkter og få bryr seg nok om dyrene til å fjerne produkter selv om de får vite at produktet har drept dyr og er utrygt med kjennskap til at det har skadet dyr. Er det sånn det burde være, nei men det er sånn det er. Er mye snacks og mat i butikkene som ikke egner seg for dyr og jeg blir å lage en liste over snacks man kan kjøpe til dyrene fra dyrebutikk og rangere de etter hva som er sunnest og tryggest.

Bare bland sammen noe, eller plukk ut de dårlige bitene så blir det bra!
Dette er noe jeg har hørt flere ganger, og denne miksen har mye tørket frukt i seg så man plukker det ut eller både sett og hørt folk bare blander sammen tilfeldige frø og sånt uten noe form for gjennomgang av næringsstoffene i de eller peiling på sånt.

Her kan du se næringsinnholdet til vanlige frø man som oftest har tilgjengelig hjemme og jeg har sett folk blande sammen:
solsikkefrø, fettinnhold på stripete frøene er ca 50%, gresskarkjerner rundt 45%, linfrø å ca45%, sesamfrø 50%, chia ligger litt lavere på ca30%, alle disse er oljefrø jeg ser oftest brukt og de er nødvendige men må brukes rett. Oljefrø skal være under 35% av dietten sånn røft, men med små variasjoner avhengig av art og evntuelt individ også. I gnager- og fuglemiljemiljøet sies det at hirse er som godteri og har for høyt fettinnhold… Fettprosenten ligger kun mellom 2-5% avhengig av type og hirse i seg selv er en stor del av hamstere og mus sin diett i naturen, så det å ha hirsestilker i buret gjør ikke så mye og er en fin form for enrichment man ikke trenger å holde tilbake på! Lærdommen av det her er at man må vite hva man holder på medø. Det er ikke bare å slenge frø og annet sammen også har du en bra mik, det krever research og selv lærer jeg enda etter noen år med research på hånda og forbedringer av oppskrifter gjøres forstatt pr nå.

Saltstein, mineralstein, vitamindråper og sånne tillegg kan brukes 🙂
Disse selges i dyrebutikker og er ment å gi de salt, mineraler og/eller vitaminer. Gjør de det egentlig? Korte svaret: nei.
Lange svaret: Dyrene som de selges mot (gnagere) vil over tid utvikle nyrestein og andre nyreproblemer av saltsteinene, mineralsteinen og vitamin-dråper. Det er en perfekt groplass for bakterier i vannskålen eller flasken med vitaminer i vannet. Med en god diett fra før av så har de ingen behov for noe tilskudd da de får det gjennom maten de spiser og eventuell ferskmat. Overdose av vitaminer/mineraler kan også føre til forgiftning.

Gnagerne vet selv hva som er giftig og unngår å spise det
Dette er noe mange er oppvokst med å høre. Det er dessverre helt feil da våre domestiserte dyr ikke har hatt noen å lære sånt fra. I naturen vil foreldre lære ungene sine i flere generasjoner, og i fangenskap har de fleste arter mistet denne ferdigheten.

Mennesker, hund, katt, kanin osv tåler det så det er trygt
Har hørt denne en del også og dette er ikke sant. De er alle forskjellige arter i forskjellige slekter av dyr og med helt ulike kategoriseringer av hva diettene deres innebærer. Ja enkelte ting går igjen som giftig eller trygg for alle men samtidig gjelder ikke det alt. Druer for eksempel er skikkelig giftig for hund, men ikke for mennesker, kanin, hamster eller mus. Man må se på hva som gjør det giftig/ufarlig for den arten og finne ut om det er noe som påvirker det dyret man ser etter info på. Det er ikke nok å se om det er giftig for en art.

Hamster, mus osv med diabetes må ha pellets!
Dette er ikke sant og gjør så mye mer skade enn nytte. Pellets har en fastsatt GA som er mer tilpasset en frisk gnager og ved diabetes har man behov for å senke fettinnholdet til 4% og øke både protein og fiber. Pellets gjør i dette tilfellet mye mer skade enn nytte. Ved oppdaget diabetes er det veldig viktig å unngå unødvendige karbohydrater og ting som raskt øker blodsukkeret eller sørger for et forhøyet blodsukker, da det tar veldig på hjertet, nyrene og mer. Tips til de med diabetiker da er å gi bukkehornkløver frø, de skal være gode på å hjelpe med regulering av blodsukkeret. Det er også noe vi bruker i diabetiker- fôr-blandingene 🙂

Masse proteiner, fett, fiber osv er bra 😀
Vi har sett folk blande egne dietter i visse hamstergrupper og det skremmer oss hvor mye fett enkelte av de mixene har hatt… Værste var vel en med 12% fett i så det å lære seg hva de forskjellige GA tallene er for og hvorfor akkurat det er dårlig. Det er viktig å lære seg påvirkningene sånt har over lengre tid på nyrer, lever og kroppen generelt. Det er mye mer å se på enn fett, protein og fiberinnhold forsåvidt, men i og med så mange har begynt å blande opp etter en “oppskrift” for tiden må det påpekes at de ulike verdiene må også sees på. Ikke bare følge “oppskriften” helt blint.

Levende insekter er farlige
Denne er en vi har hørt mye da vi fôrer endel levende insekter og har hørt det fra mange når det har blitt lagt ut noe om fôring med levende insekter. Kort sagt det kommer ann på hvordan du fôrer levende insekter da det å gi en roborovski en fullvoksen dubia kakkerlakk eller zophobas larve som er like lang som hamsteren er kanskje ikke det smarteste. Men om man gir rett størrelse og type er det trygt og veldig sunt så lenge insektene er gutloaded bra(oppdra insekter som fôr?: link )

Hirse har mye fett
Mange sier man skal minimalisere inntaket av hirse og ikke gi hele hirsekolber av forskjellige slag grunnet fettinnholdet, men dette er helt feil. Hirse inneholder bare mellom 2-7% fett pr 100g noe som er veldig mye mindre enn frø av solsikke som mange gir altfor store mengder av og er oppe i 50% + med fett.

Skrevet av Mia-Dyveke og Inger Marie Hatmosø

TOP