Syrisk hamster

Sidenotat: Jeg liker å kalle bur for bolig eller habitat, da bur ikke føles rett å kalle det hamsterne bruker mesteparten av sin tid. Er ikke så “hjemmekoselig” om det gir mening ❤️

Syrisk gullhamster er den største hamsterarten vi har i fangenskap og er kjent for å trenge mer stimuli i boligen sin. Artsnavnet på syrisk gullhamster er Mesocricetus auratus. Syrisk er en vanlig måte å forkorte navnet på arten. Mange kaller dem også gullhamster, og det stammer fra når forskerne fanget inn de første hamsterne. De kalte dem gullhamstre, da de ville fargene er gyldne. De mest vanlige navnene som blir brukt er gullhamster, pandahamster, teddyhamster og angorahamster.

Artsinfo:
Syrisk hamster (Mesocricetus auratus)
Forventet voksenvekt: 120-220 gram.
Forventet lengde som voksen: 13-18cm.
Kjønnsmoden: 3-4 uker
Avlsmoden: 3-4 måneder
Kullstørrelse på 3-9 (4-6 mest er vanlig)
Syrisk hamster kan bli opp til 3 år, men det vanligste er per idag 1,5-2 år.

Oppdrettere i Norge

Det er flere oppdretter på syrisk i Norge. Desverre finnes det også noen uetiske kjøkkenoppdrett i landet, så det er viktig å spørre oppdretterne man vurderer å kjøpe fra spørsmål. Man kan å lese her om hva man bør tenke på før man kjøper fra en oppdretter. Og her er en liste på oppdrettere i Norge!

Beskrivelse av arten:
Syrisk gullhamster er lett gjenkjennelig med størrelsen og dens bamse-lignende fjes. Fargene de kommer i er mange, og spesielle. Den mest karakteristiske fargen er agouti/villfargen som er rødbrun med mørkere måneformer på kinnene og hvit mage.

Hvilket kjønn er best?
Det er ikke særlig forskjell mellom å ha han eller hunndyr når det kommer til syrisk. Eneste som skiller de er eventuelt økt aktivitet på hunnene ved løpetid hver 4. dag.
Man ser forskjell på han og hun ved åpningene mellom anal og vaginal åpning, nipler eller analåpning og penis. Kun hunndyr har nipler hos hamstre. Hannene har baller, og de er veldig synlige når de er blitt kjønnsmodne.


Spesielle egenskaper hos syriske hamstre:
De drikker cirka 9.7 milliliter vann pr 9mg. Syriske er ganske sensitiv til kulden, men de er veldig sensitive til varmen og kan lett overopphetes ved grader over 25C. De har utrolig dårlig syn og er derfor veldig avhengig av luktesansen og værhårene sine.

Jeg vil legge til at det er en myte at hamstre drukner i vannskåler. Ja, det kan skje- men kun hvis du bruker feil type vannskål. Skålen skal ikke være dyp i det hele tatt. Om du er usikker, så kan du putte steiner i bunnen. Men generelt sett vil ikke hamsteren hoppe i vannet og drukne… De er gode svømmere men ungår det helst- og av den grunnen alene vil de ikke frivillig hoppe utti vann fra naturens side.

Adferd
Syrisk hamster er en meget territoriell ovenfor andre hamstre- mot både samme og motsatt kjønn. Dette starter allerede å vises ved en 8-10 ukers alder, noen også så tidlig som 5 og 6 ukers alder. De skilles fra mor ved 4 ukers alder i fangenskap men bør få være i samme kjønns grupper frem til uke 8 for å videreutvikle kommunikasjon og kroppsspråk. Urokråker skilles tidligere.

Denne arten som regel en litt mer håndterbar hamster enn de andre hamster artene, og passer gjerne inn hos den som ønsker kontakt med hamsteren sin. Det er forskjell fra individ til individ som går på genetikk og miljøet den har vokst opp i, så det er ikke garantert at din hamster er like glad i håndtering som andre.

De liker å lete etter mat, grave og utforske likedan som de andre artene men er gjerne mer utgående.

En viktig ting å nevne er at ikke alle Syriske hamstre er fornøyde med anbefalte minstemål. Syriske trenger minst 20cm med strø som holder tuneller, men i noen tilfeller trenger de også mer. Samme med bur, noen hamstre vil trenge større bur enn 120cm!

Et kart som viser hvor de er utbredt i naturen pr dags dato. Syrisk hamster er utrydningstruet, og her er link til status på det.

Link til tilgjengelige hamstre hos Migoses Hamsteroppdrett for øyeblikket.

Bur
Syrisk hamster kan ha gitterbur men det anbefales ikke av flere grunder. De kan sette fast føtter og knekke ben, de har en tendens til å gnage på gitter som vil ødelegge tennene over tid, klatre og skade seg om fallhøyden er for stor. Anbefalt minstestørrelse er 100x50cm- men vi anbefaler større, da de er ekstremt energiske og bruker all plassen de får. Syrisk skal ikke ha fallhøyder på mer enn 20cm.

Tony sitt bur, vurderer å lage et forhøyet lokk så hun kan få enda mer bunnstrø, men her er det ca 20cm tettpakka strø.

Bur interiør
Syrisk trenger et utfyllt bur med masse teksturer og ting å utforske. Innredning som korkrør, vinranker, multichamber hus og andre huler og gjemmesteder er nødvendig. Buret skal være godt innredet og inkludere flere huler og overfladiske steder for hamsteren å gjemme seg under.

Sist redigert 05.05.2024


Fun facts!
Syrisk hamster har 44 krommosomer.
Kinnposene dems går fra fremme i munnen til like forran hoftene.
De har fire tær og en halvtommel på frempotene og fire tær bak.
Syrisk har mye mindre hår på potene sine så de har mye bedre griper tak og er derav bedre klatrere enn dvergartene!


TOP