Diabetes



Diabetes får sin egen side da det er mye å gå over og dessverre et velkjent problem hos spesielt hybrid dverghamster (mix av vinterhvit og campbells) men også ren artet campbells dverghamster, kinesisk hamster og degus. Selv om campbells og kinesisk, hybrider og degus er de mest utsatte så betyr det ikke at andre arter ikke kan få det. Ved feilernæring og overvekt over tid kan hvilken som helst dyreart få det. Ser man symptomer på kjæledyret sitt må man teste dem da det kan fort bli fatalt om man går uvisst om at dyret ditt har diabetes.

Hva er diabetes?
Å ha diabetes betyr at bukspyttkjertelen ikke kan produsere nok insulin til å håndtere glukose i kroppen din. Mat med mye stivelse som fordøyes vil brytes ned til glukose, som kommer inn i blodet. Vanligvis går glukosen gjennom blodet frem til insulen kan flytte det til kroppens celler. Hvisbukspyttkjertelen ikke kan produsere nok insulin, vil glukosen bygge seg opp i blodet og sulte kroppen din sin energi. Glukose er nemlig en av hovedkildene til energi for cellene.

Det er to typer diabetes hos hamstere, akkurat som hos mennesker. Type 1 og Type 2. Type 1 betyr at bukspyttkjertelen ikke kan produsere insulin. Som forklart ovenfor, vil glukosen i hamsterens blod bygge seg opp og kroppen vil begynne å ta fett og muskelvev for å bruke til energi. Type 2 betyr at kroppen har blitt resistent mot insulin noe som ved feil diett kan bli vitalt.

Så hva er symptomene på diabetes?
Nå som vi vet hva diabetes hos hamstere faktisk er og hva det betyr, hva skal vi se etter hvis vi er bekymret?

Appetitt
Uten insulin, kan ikke glukosen komme inn i hamsterens celler, og det resulterer i at de små cellekroppene tror de blir sultet. Hamsteren din kan øke matinntaket for å prøve å mate de sultende cellene.
Overdreven tørste/drikking
Glukose bygger seg opp i hamsterens blodomløp og nyrene deres blir overveldet. I sin tur, vil nyrene tillate ekstra glukose å filtrere ut gjennom urinen. Men for at glukose skal komme ut av kroppen, krever det væske, og derfor tas vann fra kroppene deres. Hamsteren din vil sannsynligvis prøve å kompensere for tapt vannvekt ved å drikke enda mer.
Går og tisser… mye
Vel, dette gir mening, ikke sant? Hamsteren din må fjerne overflødig glukose ved urinproduksjon, så de kommer til å tisse mer.
Hyperaktivitet og/eller mangel eller energi
Stemninger og energinivåer endres ofte basert på hvordan kroppen deres prøver å håndtere sykdommen.
Vekttap
Fordi hamsterens kropp ikke kan få energi fra glukosen, vil kroppen bruke fett og muskler til energi, og du kan se vekttap. Selv om de kanskje spiser mer mat, blir ikke energien fra maten gitt til kroppen.
Søt/sukkerholdig urinduft
Overskudd av glukose (sukker) i urinen = sukkerholdig lukt.

Hvordan teste hamsteren for diabetes?
Man setter hamsteren i et reisebur og venter på at den skal tisse, noe som vanligvis skjer kjapt når hamsteren har diabetes. Det er viktig at urinen er så fersk som mulig.

Man kjøper inn teststrips fra apotekek, enten fysisk eller i nettbutikk (Ketostix, farmasiet.no)

Hamsteren din har diabetes, hva gjør du da?
Da må den gå på diabetes vennlig fôr. Dette fikser vi for deg!

Desverre finnes det ikke noe annen måte å forsikre seg at hamsteren har riktig insulinmengde i kroppen for hamster enn riktig fôring. Det er ikke superkomplisert heldigvis. Som hovedfôr må hamsteren ha diabetesvennlig fôrmiks, og det kan vi ordne for deg. Og til ferskfôr så kan hen få spirer, samt litt diabetesvennlige grønnsaker. Man vil helst unngå prossesert mat her i form av mat fra dyrebutikken, pellets og godbiter.

Spirer generelt passer bra inn som ferskfôr til hamstre med diabetes. Det inneholder mye næring samt lite karbohydrater så man slipper at blodsukkeret blir forhøyet

Mat diabetiske hamstere ikke kan/bør spise

  • Bær (Bjørnebær, Blåbær, Bringebær, Jordbær)
  • Enkelte grønnsaker ( )
  • Frukt (Aprikos, Banan, Eple, )
  • Korn (Bygg, Emmer, Havre, Hvete, Rug, etc)

Mat diabetiske hamstere bør ha

  • Brokkoli

Mat diabetiske hamstere kan ha

Skrevet av Inger Marie Hatmosø

TOP