Kinesisk hamster

Kinesisk hamster er lett gjenkjennelig med sitt muselignende utseende og er kjent for å være raske og glade i å løpe, klatre og grave. Artsnavnet på kinesisk hamster er Criteculus griseus. Kinesisk er en vanelig måte å forkorte navnet på arten.

Artsinfo:
Kinesisk hamster (Cricetulus griseus)
Forventet voksenvekt: 20-40 gram (diagram på utseende og størrelse vil komme)
Forventet lengde som voksen: 5-8cm
Kullstørrelse på 3-9 (4-6er mest vanlig)
Kinesisk hamster kan bli opp til 3,5 år gammel, men 1,5-2,5 år er mest vanlig med god genetikk og riktig ernæring.

Beskrivelse av arten:
Kinesisk hamster er lett gjenkjennelig med den avlange kroppsformen og lengre halen. Kroppen er lang og slank, og halen er mellom 2-3cm lang. Den mest vanlige fargen er agouti/villfargen som er en brunlig gråfarge med en mørk stripe som går fra nesen til haletuppen. Kinesisk hamster kommer i agouti fargen, saffir, sort øyd hvit, dominant spot.

Hvilket kjønn er best?
Det er ikke særlig forskjell mellom å ha han eller hunndyr når det kommer til kinesisk i fangenskap annet enn at hanndyrene har store baller iforhold til kropp. Hunndyr går inn i løpetid hver 4 dag, men dette legger man ikke særlig merke til og de har ikke tendenser til å lukte mer heller.

Spesielle egenskaper hos kinesisk:
Kinesisk hamster har lengst hale av de hamster artene vi har i fangenskap. Den er på opptil 3cm!
Kinesisk har best dybdesyn og lengst hale av alle hamsterartene.
På grunn av sitt forbedrede dybdesyn og noe lengre hale, klatrer disse hamstrene ganske bra, og vet om det er for høyt for de å hoppe ned en høyde!

Her klatrer Niffler.

Solitære
Kinesisk hamster er en solitær art som har ingen nytte av å holdes sammen, de er territorielle ovenfor hverandre og kan lett drepe hverandre om de holdes sammen.

Adferd
Kinesisk hamster er små byttedyr så de er fra naturens side skeptiske og sjy. De har en viss periode av livet sitt som kan kalles ” De har det beste dybdesynet av alle hamsterartene. På grunn av det forbedrede synet og den litt lengre halen sin klatrer den ganske fabelaktig! Den klarer å beregne om det er for langt ned for den eller ikke, noe som er veldig unikt for en hamster å være!

Kinesisk hamster i naturen:
Kinesisk hamster kommer fra tørre og halvtørre gressletter, stepper og halvørken områder i Sentral- og Øst- Asia. Det vil si Vest-Sibir, Tuva, Trans-Baikal-regionen, Mongolia, nordøstlige Kina, Primorsky Krai og Korea. Den er også ansett som en pest i jordbruksland og flytter noen gang innomhus.

Dette kartet viser hvor den kinesiske hamsteren er observert.
Kinesisk, som andre hamster arter bor under bakken og lager tunneler så langt inn som 50-150cm i bakken og inngangene er ofte dekt i jord. Tunnelene består gjerne av flere kammere; inkludert doområde, soveområde og matkammer. Det er derimot observert at de i naturen lager reder oppetter murvegger og lignende. 

Kinesisk hamster er dessverre en truert art i naturen, les mer om det her: https://www.iucnredlist.org/species/5524/115072992#geographic-range

Inventar:
Kinesiske hamstere bør ha muligheten til å grave tuneller og klatre for å utøve mest mulig naturlig adferd. Klatre lekene bør være større vinranker, korkstammer/rør og lignende. Det anbefales å ha et sandbad på minst 30-40cm eller større, da dette er en art som gjerne graver mye i sand. Bunn-substratet bør være minst 20cm dypt (gjerne mer) med strø som lett holder tuneller. Det bør være enten seksjoner med eller “boller” med forskjellig typer substrater så det blir ulike teksturer i buret.


Fun facts om Kinesisk hamster!

Kinesiske hamstre har faktisk scent gland både på magen som hos dverghamstre og på hoftene likt en syrisk hamster!

De kan og kommer til å klatre på vinranker og lignende materiell.

De har åtte patter.

De har 22 kromosomer!

Skrevet av Mia-Dyveke

TOP